Natuurlijke elegantie met jute gordijnen

 

Jute ken je waarschijnlijk wel van de jute zakken, maar er is veel meer te vertellen over deze grondstof! Jute wordt al 5000 jaar gebruikt om textiel van te maken.
Jute wordt gemaakt van de stengels van de juteplant en jute gedijd goed in een nat en warm klimaat (jute komt uit Bangladesh/India en de garens uit Italië). Het jute plantje wordt gezaaid in het regenzeisoen wanneer er water in overvloed is, hierdoor is het niet of nauwelijks nodig om deze te bewateren. De planten kunnen wel drie meter hoog worden en na vier tot zes maanden wordt de jute geoogst.
 

Proces

De juteplant is een lange stengel met bladeren aan de bovenkant. Er zijn eel wat processtapen nodig om van de harde plant een zachte vezel te maken.

Na de oogst worden bundels van jute 20 dagen in water gelegd om de stevige bast van de vezels te scheiden (retting). Hierna worden de bundels vlas gedroogd, waarna de stengel wordt gebroken om de vezels los te slaan. De vezels worden dan gekamd om de resten bast te verwijderen en de vezels in dezelfde richting te leggen. De lange vezels kunnen dan gesponnen worden tot garen en verwerkt worden tot een stof.

Milieu/duurzaamheid
De jute is Oeko-Tek 100 gecertificeerd.

Jute is van nature bestand tegen ziektes en insecten, en er worden dus weinig tot geen pesticides gebruikt voor het groeien van de planten. Daarnaast is het niet nodig om te bewateren.

Jute neemt tijdens de groei veel CO2 op en tijdens het verwerkingsproces tot vezel komt weinig CO2 vrij. De plant wordt in zijn geheel gebruikt. De bladeren van de juteplant zijn eetbaar en wordt in verschillende keukens gebruikt als groente of verwerkt in soep. Zo gaat er dus niets verloren!

 

Eigenschappen

Jute is een sterke stof met een lange levensduur en wordt daarom veel toegepast als verpakkingsmateriaal. Maar nu heeft men jute  ook weten om te toveren tot een stoere gordijnstof!
Wat maakt jute zo uniek? De onregelmatigheden in de structuur vormen de natuurlijke charme van deze vezel. Elk stuk jute vertelt een verhaal, met subtiele nuances en texturen die het uniek maken. Het zijn deze eigenaardigheden die de stof karakter geven, een eerbetoon aan de ongerepte schoonheid van de natuur.

 

MEER OVER: