Duurzame woning

Ons eigen huis, wat zal ik zeggen…. Die was alles behalve duurzaam.
Stalen boogramen, geweldig, maar met enkel glas, dus ontzettend koud. Er lag bij ons standaard een dekentje op de bank om het in het najaar/winter behaaglijk te houden. Als je op de bank zat voelde je het soms in je nek tochten.

Daarnaast liet de verdere isolatie van de woning ook flink te wensen over, kortom, alles behalve een duurzame en behaaglijke plek om te wonen. Maar het huis was en is natuurlijk fantastisch en daarom wonen wij daar.

Eind augustus zijn wij begonnen met de verbouwing van onze woning.
Op de begane grond ging werkelijk alles eruit, op één wand en de buiten muren na, werden alle wanden eruit gesloopt en je moet je voorstellen, onze badkamer bevond (en bevind) zich ook op de begane grond. De vloer ging er volledig uit, maar dan ook echt volledig! De graaf machine stond binnen in huis. Een flink project kan ik je zeggen.

Het is een heel proces geweest, maar eind januari 2023 was de woonkamer klaar, de oude keuken is, in een andere opstelling en met een aanpassing hier en daar, weer los-vast terug gezet. Die nieuwe badkamer werd gemaakt in een nieuwe uitbouw, dus alle voorzieningen zijn er en we konden weer terug naar ons eigen huis.

We houden het nu lekker warm in ons huis, we hebben nieuwe ramen, in dezelfde vorm, maar dan van hout. We hebben vloerverwarming aangelegd en uiteraard zijn de wanden nu goed geïsoleerd!

Maar weet je wat het meest lastige was…..? Wat voor vloer willen we nou in ons eigen huis? En welke gordijnen passen daar dan weer bij? En oh ja, ik wil een wand met behang, maar welk behang kies je dan??

Zoals je weet hebben wij zelf een winkel, dus hadden we alle “materialen” voor handen! Maar toch vonden wij het lastig om
deze keuzes te maken.

• Voor de vloer hebben we een hele duidelijke keuze gemaakt; we willen een duurzame en vooral ook milieuvriendelijke vloer!
Die bovendien goed past op vloerverwarming! Dat kon maar één soort worden en dat is dan ook Marmoleum geworden.
Nee, niet in van die mooie opvallende kleuren zoals je tegenkomt in scholen en ziekenhuizen, nee wij kozen voor de Newfoundland slate in de kleur “brons”. Een Marmoleum vloer met een lei-steen look! En dezevloer is me toch gaaf!!

• Het behang dan, sja wat moeten we daar nou mee. Alle stalen boeken van Eijffinger hebben we thuis gehad, maar het werd er niet makkelijker op. Toch is het gelukt, het is de Museum geworden, met die vogels en bloemen, in een blauwe achtergrond. Echt zo mooi in combinatie met onze groen-tint lambrisering (ja echt waar) en de vloer!!
• De gordijnen kwamen pas als laatste, hier zijn we wat voorzichtig mee geweest en hebben er gekozen voor om dit basic te houden, maar toch met een kleine “touch”. Het werd de Birdseye van A House of Happiness in een neutrale, lichte kleur, zodat daar veel mee te combineren is!

Inmiddels zijn we dik een jaar verder en nog steeds is er veel in ons huis te doen. Er moet nog een nieuwe keuken gekozen worden, we hebben werkelijk nog geen idee hiermee.
Op de eerste verdieping is ondertussen een dakkapel aangebracht, maar alles moet nog gestuct worden, er moet nog een bad geplaatst worden in onze slaapkamer met badkamer ensuite en zo hebben we nog meer plannen. Hiervoor komt dus ook weer de vraag……welk behang zullen we hier eens nemen??

Kortom, genoeg stof om straks weer eens een blog over ons eigen huis te schrijven…

MEER OVER: