WELKE PLOOI IS GESCHIKT VOOR JOUW GORDIJN?

De plooien in gordijnen zijn zo’n detail waar je niet bij stilstaat, maar die wel van grote invloed zijn op hoe de gordijnen hangen en wat voor sfeer het brengt in de ruimte. Want dan heb je eindelijk je keuze gemaakt welk gordijnstof het moet worden, dan volgt de keuze voor plooi.... Wij begrijpen dat dit een persoonlijke keuze is en dat je er een gevoel bij moet hebben. Hieronder vertellen wij je graag meer over de verschillende mogelijkheden!

 

WAVE PLOOI

De wave is een bekende en erg favoriete plooi voor gordijnen omdat het geschikt is voor elk gordijn, soepelvallend of dik gevoerd. De wave-plooi geeft mooie, diepe golven en wordt onder de rails gehangen, hiervoor is wel een aparte bevestiging nodig. De wave komt het best tot z’n recht bij kamerhoge gordijnen en geeft daarmee elk interieur een echte design-look.

Waveplooi gordijnen zijn goed te herkennen aan een mooi gelijkmatige golf plooi aan de bovenkant. Deze golven zijn zo regelmatig doordat de gordijnen worden opgehangen aan een koord van waverunners, met een gelijke afstand tussen de runners van 8 (of 6 centimeter).

 

 

 

ENKELE PLOOI

De enkele plooi komt veel voor en wordt vaak gebruikt bij de wat zwaardere gordijnstoffen zoals velours gordijnen en gevoerde gordijnen. Het gordijn blijft bij dit type plooi het soepelst.

Bij een enkele plooi valt het gordijn in een ruime slag naar beneden. Bij het openen van het gordijn zal de opgevouwen stof niet zorgen voor een groot pakket aan de zijkant van het raam, met een enkele plooi minimaliseer je de pakketdikte van het gordijn wanneer het gordijn geopend is. Voor deze plooi soort is er geen extra stof nodig bij de productie van het gordijn, daarom is een enkele plooi de voordeligste plooi soort.

Bij hoge gordijnen is een enkele plooi minder goed zichtbaar aan de onderkant van het gordijn. Heb je een hoog raam en wil je dat het gordijn ook aan de onderkant nog in de plooit valt dan kun je beter kiezen voor een dubbele plooi. Een enkele plooi is mogelijk in combinatie met alle stofsoorten. Van overgordijnen tot vitrages.

VLINDERPLOOI

De vlinderplooi heeft zijn naam te danken aan zijn speciale vouwtechniek, waarbij de plooi dubbel wordt gevouwen. Door deze extra vouw ontstaat er een associatie met een vlinder.

De vlinderplooi is de meest gebruikte confectiemethode. Voor het vervaardigen van de dubbele plooi is meer stof nodig dan voor de enkele variant. Deze luxe zie je in de uitstraling van het gordijn terug. De stof valt voller en het resultaat is stijlvol. De vlinderplooi wordt toegepast bij veel verschillende gordijnstoffen zolang deze soepel genoeg zijn. 

De vlinderplooi zorgt voor een vollere uitstraling van het gordijn.

Zijn je gordijnen meer dan 200 cm hoog? Dan luidt het advies meestal om voor een dubbele plooi te gaan. Dit omdat het gordijn aan de onderkant bij een enkele plooi anders een te ruime slag krijgt.

 TRIPPLE PLOOI

Met een tripple plooi heb je een bijzonder overvloedige plooi! De driedubbele plooi gebruikt veel meer stof dan elke andere plooi, de gorijnen vallen dan ook uiterst royaal. De gordijnstof moet bij een tripple plooi wel soepel zijn.

Bij hoge ruimtes is een tripple plooi aan te raden, dit omdat de stof tot aan deonderkant mooi en golvend valt.

Dus hou je van royale plooien, dan kun je bij soepel vallende stoffen gebruik maken van een driedubbele plooi. Je gordijn krijgt er een extra luxe uitstraling van!

 

 

 

RETOURPLOOI

Als je écht een luxe drapering wilt, kies je voor de retourplooi. De uitstraling hiervan is te vergelijken met een harmonica. Tussen de plooien wordt een extra band naar achteren gevouwen en vast gestikt, wat resulteert in het dubbele aantal plooien. Deze techniek zorgt dat de drapering altijd perfect valt. Er is een grote hoeveelheid stof nodig om dit te vervaardigen maar het resultaat is het meer dan waard. De retourplooi kan alleen worden toegepast als het gordijn onder de rails wordt gehangen.

 

GORDIJNRINGEN

Vind je al die plooien nou niets dan is er nog een mogelijkheid!
Je kunt ook kiezen voor mooie gordijnringen of zeilringen. Deze ringen worden in de gordijnstof geslagen en je hangt de gordijnen middels de ringen op een roede zodat het gordijn gemakkelijk open en dicht te schuiven is. Gordijnen die met ringen bevestigd zijn, vallen altijd in vrij soepele plooien ongeacht de stof.

De ringen geven een stoere uitstraling aan het gordijn.