Laat je betoveren door (h)eerlijk zacht wol

Wol is een bio-based grondstof. Al heel lang gebruiken mensen de wol van schapen om dekens en kleding te maken. Bijna 10.000 jaar geleden begonnen mensen met het houden van schapen. Wol wordt gebruikt voor verschillende toepassingen. Omdat wol een hernieuwbare grondstof is, wilden wij onderzoeken of het mogelijk is om van wol een mooi soepel gordijn te maken. Dit is een lang proces geweest. Graag neem ik jullie mee in het proces van het maken van een gordijn van wol, de eigenschappen van wol en de trends op het gebied van wol.
 

Proces

1. Scheren
2. Reinigen
 - Zand en andere viezigheid wordt uit de haren geslagen en wanneer het nodig is wordt het gewassen.

3. Kaarden – Laatste vuil verwijderen en de vezels worden in dezelfde richting gelegd. Er ontstaat een dikke draad genaamd lont.

4. Kammen – Regelmatiger maken lont.

5. Verven – Op ongebleekt wol.

6. Spinnen – Een dunne draad maken door het in elkaar draaien van de vezels.

7. Twijnen – De gesponnen draden in elkaar draaien voor een dikkere en steviger garen.

8. Weven – De garens verwerken tot een stof.

De herkomst van het wol van onze gordijnen zijn Australië en Nieuw Zeeland, de grootste producenten van wol. In deze landen zijn ze gespecialiseerd in wol en is er veel kennis.  Het zijn ‘door de wol geverfde’ vakmensen. De kwaliteit van het wol is hier het hoogst.

Australische wol is dun en zacht en gemakkelijk te verwerken, terwijl Nieuw Zeelandse wol wat stugger is en meer gebruikt wordt in interieurstoffen en tapijten.

De schapen zijn een kruising tussen Merino en rassen als Lincoln, Leicester, Shropshire, Suffolk om de optimale wol te verkrijgen.

Op dit moment hebben we om bovenstaande redenen gekozen om de wol uit Australië en Nieuw Zeeland te halen. De kwaliteit en de zachtheid van Nederlandse wol is (nog) niet geschikt om een vergelijkbaar product te maken.

Milieu/Duurzaamheid

Er is rekening gehouden met alle duurzame aspecten en de risico’s in de verwerking van wol. Dit moet natuurlijk wel aansluiten bij onze standaard. De wol is Oeko-Tex 100 gecertificeerd. Doordat de wol van hoge kwaliteit is, wordt deze niet gebleekt.
De partij die de wol wast en tot garens verwerkt is RWS (Responsible Wool Standard) en EU-Ecolabel gecertificeerd en de fabriek is in de EU gevestigd. Naast deze certificeringen heeft wol de volgende eigenschappen:
• wol heeft een lange levensduur.
• de schapen die onze wol leveren kunnen wel drie keer per jaar geschoren worden.

Onze wol is mulesing free (mulesing wordt helaas nog veel toegepast en betekent dat de huid aan de achterkant van het schaap wordt weggesneden).

Eigeschappen

Door zijn unieke kroezing is wol van nature veerkrachtig. Hierdoor kreukt de stof niet, behoud het goed zijn vorm en slijt het weinig. Door de kroezing en geschubde structuur van de vezels houden ze goed warmte vast. Wol is van nature brandvertragend, daarnaast antistatisch en geur- en vlekwerend.

Onregelmatigheden in structuur zijn de charme van de natuurlijke vezel.

Door deze structuur heeft de stof ook een geluiddempende werking. Met wollen gordijnen van haal je (h)eerlijke zachte gordijnen in huis!

MEER OVER: