rolluik binnen gezienNu er een periode van vorst in ons land is, is het oppassen met het bedienen van rolluiken!!

Zolang het droog vriezend weer is, is er aan de buitenkant van het rolluik niets aan de hand, maar wanneer het buiten vochtig is, door bijvoorbeeld mist, is het oppassen!Ook van binnenuit ventileren met gesloten rolluiken is een combinatie om mee op te passen!

Door het vocht van buiten, bijvoorbeeld door mist, én door vocht wat door van binnenuit ventileren ontstaat, kunnen de rolluiken gaan bevriezen! Het vocht kan tussen de lamellen komen te zitten en hierdoor is deze niet meer te bedienen. Wanneer er dan geprobeerd wordt het rolluik te bedienen, doordat je in de ochtend graag het rolluik weer omhoog wilt hebben, kan er schade ontstaan aan de lamellen.

01-rolluik_RV40Wat is vorstschade nu eigenlijk precies?
Door externe factoren wordt de rolvorming van de lamellen beschadigd. Dit kan in 2 varianten omschreven worden;
• Bij de eerste variant zit er er vocht aan en tussen de lamellen terwijl deze op elkaar zijn gestapeld. Het natuurlijke eigenschap van vocht dat gaat bevriezen is uitzetten. Dit zijn enorme krachten waar de aluminium lamellen niet tegen bestand zijn. Daardoor kan de rolvorming van de lamel dusdanig vervormen dat netjes op elkaar stapelen veelal niet meer gaat.
• Bij de tweede variant worden de lamellen die aan en in elkaar zijn vastgevroren gewoonweg uit elkaar getrokken. Dit gebeurd door externe factoren als het bedienen van de elektrische bediening. Dit heeft grote gevolgen voor de rolvorming van de lamellen, de groef wordt helemaal open gedrukt. Het stapelen en sluiten van de lamellen gaat niet meer en deze kunnen zelfs uit elkaar vallen. In de praktijk hoort men dan dat een gedeelte van de lamellen in de geleiders blijft staan bij het omhoog sturen van de motor.

results-unguaranteed.4ccc72Een veel gestelde vraag bij deze schade is, “Valt dit onder productgarantie?”
Hier zijn de meeste leveranciers kort over, nee dit valt niet onder de garantie! Wel is het zo dat in 90% van de gevallen valt onder de inboedelverzekering! Mocht u deze schade aan uw rolluik hebben dan kunt u dus uw verzekering inschakelen!!

Wat kunt u zelf doen om bij vorst eventuele schade zoveel mogelijk te beperken;- bij aanschaf kiezen voor elektrische bediening met weerstandsherkenning;
-bij vorst de rolluiken uiteraard voorzichtig bedienen;
-tijdens de vorstperiode niet ventileren, of;
-het rolluik tot 2 a 3 cm boven de vensterbank laten zakken als ventileren echt een pre is.

contact_usWij hopen natuurlijk niet dat dit uw rolluik en u overkomt, maar mocht dit wel gebeuren, wees dan voorzichtig met het gebruik van de rolluiken tijdens een periode van vorst.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>