Ingezonden artikel.

Als we het over verbouwingen aan je huis hebben die de trends en ontwikkelingen van nu volgen, dan kan een onderwerp als zonnepanelen natuurlijk niet ontbreken. De populariteit is ongekend, zoals wel uit de cijfers blijkt: in 2010 waren er 100.000 woningen in Nederland met zonnepanelen en 5 jaar later was dit aantal maar liefst verviervoudigd. Dit heeft voor een groot deel te maken met de dalende prijzen van de panelen en de toenemende bewustwording van mensen van het belang voor het milieu.

Uit recent onderzoek bleek dan ook dat de het leveren van een bijdrage aan de productie van duurzame energie de belangrijkste reden is om voor zonnepanelen te kiezen, gevolgd door onafhankelijkheid van energieleveranciers en de financiële voordelen. Maar waar moet je op letten als je zonnepanelen wil kopen? Hieronder daarover meer.

Verschillende typen panelen
Bij de keuze voor zonnepanelen zal er gekozen moeten worden voor een type zonnepaneel. Globaal zijn deze in te delen in 3 verschillende categorieën: de monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Het verschil tussen deze panelen zit hem vooral in het rendement en de prijs. Maar je ziet ook verschil in bijvoorbeeld de kleur en de omlijsting die nodig is, dus als je het belangrijk vindt dat het er mooi uitziet, dan is dat ook iets om rekening mee te houden. De monokristallijn panelen zijn wat dat betreft zwarter en donkerder ten opzichte van de polykristallijn panelen die een gevlekt patroon hebben en blauwer van kleur zijn. Het rendement van de monokristallijn panelen is ook iets hoger dan die van de polykristallijn panelen. De prijs van deze panelen ligt daarom dan ook wat hoger. De dunne film panelen hebben het laagste rendement en de laagste prijs, maar presteren weer wel goed bij weinig licht en hoge temperaturen, beter dan de andere twee.

Andere factoren
Natuurlijk is het allemaal afhankelijk van je energiebehoefte en hoe deze zich zal ontwikkelen de komende jaren, want zonnepanelen gaan makkelijk 25 jaar mee en wellicht verandert dan bijvoorbeeld de gezinssamenstelling en dus het energieverbruik ook wel. Het is verder belangrijk om rekening te houden met het type dak (plat of schuin), wat de richting van het dak ten opzichte van de zon is en of er schaduw op het dak valt. Dit is bijvoorbeeld niet alleen van invloed op de keuze voor het type paneel maar ook op de installatie ervan. Als de panelen namelijk in serie geschakeld zijn, presteren al die panelen slechter wanneer er op 1 paneel schaduw valt. Iets dat erg belangrijk is om  rekening mee te houden bij de installatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>